MApple

Mindig friss hírek.

iPhone RAM

2017. március 12. 18:11 - Medgyesi Kristóf

Sokan azt hiszik, hogy a RAM memóriának mindenképpen bődületesen soknak kell lennie, mivel akkor villám sebességgel fog hasítani a telefonjuk. De erre rácáfolt az Apple, az iPhone készülékeivel és iOS rendszerével, ami 1 GB mennyiségű RAM memóriával is fantasztikusan gyors. Igaz napjainkra 2 GB kapacitásra bővültek az iPhone készülékek.
ios-9-vs-android_0039.png
 
A Random Access Memory, azaz RAM jelentése tetszőleges hozzáférésű memória vagy közvetlen hozzáférésű memória. A RAM írható/olvasható adattároló eszköz. Gyakran összekeverik a ROM -mal, Read Only Memory, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas és ezeket az adatokat hosszabb áramtalanított időszakon át képes megőrizni.
ram-vs-rom5.jpg
A RAM feladata, hogy a CPU által végrehajtandó programokat és feldolgozásra váró adatokat tárolja. A memória elérése pontos címkézések alapján történik, viszont a random, azaz véletlen szó arra utal, hogy egy adott memóriarész elérésének gyorsasága független az elhelyezkedésétől.
rxiao3ojcjikmapz_huge_0_0.jpg
A fent olvasottak alapján teljesen jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy akkor az iPhone -ok 1 GB RAM kapacitása kevesebb program, feladat tárolására és ezzel lassabb teljesítményre képes, ellenben az androidos készülékek 4 GB RAM kapacitásával szemben. Félre értés ne essék én nem kritizálni szeretném az androidos telefonokat, mivel számos kedvenc készülékem van, ami androidot futtat. Az Apple készülékei azért lehetnek ilyen gyorsak, mivel saját Chipet és hozzá saját szoftvert fejlesztenek. Ezek összessége teszi lehetővé a programok fagyásmentes futását és gyors háttértárból való betöltését. Ami a mindennapokban eredményes és gyors munkavégzéshez vezetnek. Mivel a szoftvert csak saját készülékeihez kell optimalizálnia és nem más gyártók készülékeihez.
iphone-7-release-date-a9_01.jpg
Az android eszközökkel ellentétben, az iPhone telefonok nem Garbage Collector (szemétgyűjtő) elnevezésű művelettel "távolítják" el a készülék által már régen használt programokat, hanem a Automatic Reference Counting folyamat által jár el. Ezt a két eljárást nagyon össze sem lehet hasonlítani egymással, mivel annyira eltérnek egymástól.
1227662635241390658.jpg
 
A Garbage Collector eljárása sokkal időigényesebb ez a nagy RAM memória kapacitásnak a hátulütője, a folyamat sajnos magas energia fogyasztást eredményez. Mivel az eljárásnak nagyobb területet kell bejárni, bizonyos idő közönként nagyobb területet vizsgál át és több programot is bezár egyszerre.
ram-android.jpg
 
Az iPhone készülékek esetében a Automatic Reference Counting eljárása során, kevesebb területet ellenőriz. Viszont azt folyamatosan és amelyik program már nem szükséges azt "eltávolítja". Kevesebb területet kell felügyelnie/ figyelnie és ezzel energiát is takarít meg.
androidpit-clean-up-master-2-app-screenshot-1-w782.jpg
 
Az iPhone készülékek használata közben a programokat nem szükséges a háttérből eltávolítani, mivel a készülék a programok cache fájljait lementi a készülék műveleti memóriájából tölti be és nem egy távoli szerverről. Az Apple eszközökön nem eredményez számottevő teljesítmény növekedést, ha használat után bezárogatjuk a programokat, mivel a készülék rengeteg háttérfolyamatot képes, így is kezelni/ futtatni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy iOS készülékeken nem kell plusz Cleaner appokat használnunk, hogy készülékünk használható és gyors legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mapple.blog.hu/api/trackback/id/tr4012332521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása