MApple

Mindig friss hírek.

iOS 11 érdemes vagy felesleges frissíteni?

2017. szeptember 21. 18:54 - Medgyesi Kristóf

Két napja megérkezett az iOS friss verziója, amit javarészt iPhone 8 és 8 Plus, illetve iPhone X, azaz 10 készülékeken lesz csak élvezhetően használható?! Esetleg régebbi verziókon is élvezet lesz használni vagy csak egy púp lesz a hátunkon? 

ios_11_full_jpg_og.jpg

Sok helyen olvastam, illetve sokan írtátok, hogy a régebbi iPhone modelleken az új operációs rendszerek, azért lehetnek lassabbak, mivel az Apple, így ösztönzi a felhasználókat új készülékek vásárlására. Szerintem ez nem fedi a valóságot. Nyilvánvalóan, hogy az Apple érdeke, hogy minél több eszközt tudjanak értékesíteni. De biztos vagyok benne, hogy nem folyamodnának ilyen módszerekhez. Az említett készülékek inkább hardveresen nem képesek kiszolgálni a friss operációs rendszert. 

ios-11-hero.png

Szeptember 20. -án már 11 százalékos elterjedségben máris majdnem utolérte a konkurencia Android 7.0 -át, ami egy évvel ezelőtt mutattak be. De hozzá kell tennem, hogy az iOS 10 -hez képest rosszabbul teljesít. 

A frissítés barbár módon körülbelül 187 ezer alkalmazást tett használhatatlanná, mivel megszüntették a 32-bites alkalmazásokat, ami igen időszerű és remek lépés volt a cég részéről, mivel az új készülékek hardveresen többet bírnak elődeihez képest. 

screenshot-2017-06-14-at-01_13_11-1200x701-796x465.png

Számos újításnak örülhetünk az iOS 11 operációs rendszerben. Ilyen például az értesítések kezelése, bár merőben nem változott meg az iOS 10 -hez képest. A Lock Screen közepétől körülbelül az óra alól felfelé húzva az ujjadat megjelennek azok az értesítések, amikre eddig nem reagáltál, de eltűntek, ha tovább húzod az ujjadat még ennél is régebbi értesítéseket jelenít meg készüléked. Tovább mentek az Apple -nél, ha ezek után jobbra húzod az értesítést akkor megnyithatod a küldő alkalmazást, ha balra akkor különböző műveleteket hajthatsz végre. Illetve mostantól néhány alkalmazás reagál a 3D Touch erős érintésre. 

lockscreenios11-800x692.jpg

 

Maradjunk a funkciók és kezelés újdonságainál, a Control Centerben a WiFi és a Bluetooth nem kapcsolhatod ki teljesen, ez sajnos a Vezérlőközpont hibája, amit az Apple is megerősített. Azaz, ha mi kikapcsoljuk a Control Center alatt a kicsi gombocskákkal, akkor az adott WiFi hálózatról csak lecsatlakozik, illetve a kapcsolódott eszközzel bontja a kapcsolatot a Bluetooth. Az Apple állítása szerint erre azért volt szükség, mert nincs értelme teljesen kikapcsolni ezeket a perifériákat. De, ha a Control Centerből lőttük ki a WiFi -t, akkor a készülékünk automatikusan hajnali 5 órakkor visszakapcsolja azt, hogy nehogy kárunk származzon abból, hogy az internet kapcsolat hiánya miatt lemaradunk egy fontos e-mailről vagy más egyéb üzenetről. 

control-center-featuers-ios-11-5.jpg

Néhány feleslegesnek tűnő újítást is eszközöltek, ez a volume felirat, erősítéskor, illetve halkításkor. Mostantól ez másképp lesz, mivel a videók nézése közben nem fog előugrani a képernyő közepére a hangerő szint rovátkák és a Volume felirat, hanem a kép jobb felső sarkában diszkréten jelenik csak meg. 

ios-11-video-player-volume-slider-iphone-screenshot-landscape.png

youtubevolume-before-and-after.jpg

A Sirivel mostantól gépelve is kommunikálhatunk, ez azok számára lesz előnyös, akiknek az angol kiejtése esetleg nem a legmegfelelőbb, vagy a tömegközlekedési eszközön ülve nem zavarunk másokat az utazásban. 

ios-11-type-to-siri-iphone-screenshot-002.jpg

Számos újítást fel sem soroltam, mivel nem láttam értelmét, illetve a konkurens készülékek ezt már rég tudják. Az iOS operációs rendszer az évek folyamán kezd oldódni és kezdi átlépni kötöttségeit, az eddigi merevségét kezdi elhagyni. Végre személyre szabhatóbbá vált és a jól optimalizált rendszert élvezet lesz használni új vagy esetleg régebbi készülékeinken. 

Szerintem érdemes készülékünket mindig naprakész operációs rendszerrel használni, hibába szoktuk meg régi jól bevált rendszerünket, haladni kell a korral, persze nem azt mondom, hogy egyből, most rögtön frissítsetek, de később mindenféleképpen érdemes lesz a frissítés, miután lecsengtek a bug -ok javításai. 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mapple.blog.hu/api/trackback/id/tr8512883844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.09.21. 20:08:21

pedig de...igy ösztönzi!!!

Prognozuoti Blasio 2017.09.22. 16:27:04

Ó, Egek! Nagyjából az XT-k óta foglalkozom informatikával, basic-en programoztam már a 286-os PC-k korában. És azt mondom, hogy szégyen, ahol az informatika tart. És most teljesen mindegy, hogy Mac-ről, PC-ről, androidról, vagy IOS-ről beszélünk.

Az újabb rendszer jobban kihasználja a hardver képességeit?? Ezt a szöveget azóta olvasom, mióta az első Win95-öt feltelepítettem úgy 22 évvel ezelőtt. Az újabb rendszer MINDIG több erőforrást emésztett fel, és nagyon ritka esetekben volt értékelhető előrelépés miatta. Egyszerű parasztvakítás, és a parasztok vakulnak is tőle rendesen.
A ma divatos "szoftverfrissítés" kifejezés semmi más, mint a modern kori szándékos avultatás leghatékonyabb eszköze. Nem kell még csak elektronikai sunyiság sem a készülékbe! Az user önként dalolva hajítja a kukába a korábban drágán megvásárolt eszközét, mert a végére irtózatosan lassú lesz a sok "frissítésnek" köszönhetően. És lelkesen telepíti azokat, mert azt gondolja, hogy attól biztonságosabb, jobb, gyorsabb, szebb lesz. Nem lesz az. Százból egy eseti, mikor egy "frissítésnek" valóban gyakorlati előnye van.
Én például életem hibáját követtem el, mikor az I4S-emen frissítettem az IOS-t! Vagy az Xperia Z2-m: Android 6. 11 Giga a 16-ból, lassúság. Visszaraktam a gyári 4-est, az 5,5 Giga volt, mindent tudott, amit a 6-ossal, és villámgyors lett!
A Windows 10-be bele sem mennék! Szégyen!
süti beállítások módosítása